top of page

Quan va sorgir la idea de fer aquest projecte, primerament no tenia ben clar per on encaminar el disseny del meu barret, així que vaig començar elaborant una pluja d'idees i dibuixant tot allò que em venia a la ment i els materials que podia utilitzar per a la meva creació. El primer que vaig pensar va ser en usar elements reciclats o agafats de casa, sense haver de comprar res de nou, per donar-li un ús a objectes que potser no en tenen o no faig servir. 

Idea

Idea

C5B5E5E2-8B58-4CCB-8B5D-5EC046C6A944.JPG
79BD2922-36DB-48F1-9607-0878EA368ABA.JPG
218779DE-6066-4B20-96A4-C1DFAA90A1D6.JPG
BADC9313-46CF-4FE5-909A-7EFA28F65859.JPG

Estava entre decantar-me pel barret de l'ampolla, en el qual tenia pensat enganxar taps d'ampolles a tot el voltant perquè quedés ple, o escollir el barret de fulles amb un toc més exòtic i de camuflatge, que recordava a un barret militar però amb un element diferent. Finalment vaig triar aquest últim, ja que no disposava dels suficients taps per enganxar a l'ampolla, i retallar el cul de l'ampolla resultaria molt complicat i no estava del tot segura si podia arribar a quedar bé. En canvi, em vaig motivar per realitzar el barret de les fulles, perquè les podia recol·lectar perfectament del meu jardí i enganxar amb silicona en un barret de palla vell qualsevol.

Inspiracions

La naturalesa sempre ha estat un terme recurrent en la vida i l'art, caracteritzada i exaltada per la seva bellesa, ja que està constituïda per fenòmens físics en els quals no s'hi troba la intervenció dels humans. En el món de l'art sempre ha estat molt idealitzada i una de les temàtiques predominants. Els artistes associen la naturalesa amb la bellesa i l'elogien de manera continuada. Una cosa feta o produïda per naturalesa es més bonica i s'aprecia més que no una que ha estat realitzada en mans dels homes, per això volia relacionar el meu barret amb aquest concepte. 

​

D'altra banda, les fulles són un element que sempre està present a la natura i són molt abundants, tant que poden arribar a composar tot un paisatge verd. Això permet que altres espècies es puguin camuflar a la natura, com per exemple el camaleó, un animal que canvia de color en pocs segons com a resposta a canvis de llum o de lloc, o quan se senten amenaçats. No obstant, aquests rèptils acostumen a ser de color verd perquè viuen entre els arbres i la natura de les selves. 

​

El camuflatge és un concepte important, que permet que els objectes o éssers visibles puguin ser invisibles en el medi que els envolta. En la naturalesa es donen diversos casos d'aquest "fenòmen", com ja em pogut veure amb l'exemple del camaleó. Però, destaca sobretot en un altre àmbit important: el militar. Així doncs, passem de la naturalesa al militarisme. En aquest món s'utilitza com a tècnica de disfressar objectes, vehicles o tropes mimetitzant amb el terreny circumdant per ocultar-los a la detecció i identificació de l'enemic, sigui cobrint-los amb xarxes, vegetació, etc., sigui pintant-los o amb impressions de dissenys disruptius multicolors. En el camp específic de l'uniforme militar el camuflatge va començar a aplicar-se en entreguerres i es va desenvolupar durant la Segona Guerra Mundial i, més encara, durant la guerra freda. Cap a 1990 el camuflatge es va generalitzar com a forma bàsica d'uniforme de campanya a la majoria d'exèrcits.

camaleo.jpg
militars.jpg
Militares-camuflados-1920-1.jpg

D'aquesta forma, he volgut que el meu barret representés la part més amagada de la natura, per dir-ho d'alguna manera, és a dir, allò que no veiem però hi és, i allò que és capaç d'adoptar la forma de la natura i incluir-s'hi en ella, sempre amb la mateixa finalitat: aconseguir protecció.

​

​És un barret efímer, les fulles són naturals de veritat, i per tant, arribarà un moment en el qual s'assecaran, ja que han estat tallades de les seves rames. No obstant, la natura sempre acaba morint, és a dir, no és eterna, en tot cas es pot regenerar, però, al igual que tot, arriba un punt en què s'acaba, i aquest barret també vol representar el pas del temps: tot es torna vell.

© 2019 by Irene Moreno. Design

bottom of page