top of page

VIDEO ART

VIDEO ART

- Manifestació artística que consisteix en l’ús artístic del vídeo. Es situa en un terreny experimental, i amb una voluntat no narrativa. 

- El videoart vol: experimentar a partir d’elements mecànics de l’aparell, la destrucció de les imatges televisives populars, i qüestionar la posició del telespectador en la societat comunicativa.

- Sorgeix a la dècada dels 60, en la que el creixement econòmic i els avenços científic-tecnològics, com el descobriment de l’estructura de l’ADN, van permetre una millora de les condicions de vida, i el desenvolupament de medicines més modernes.

- Gràcies a l’aparició del Sony Portapak, el primer equip de vídeo portàtil, al 1967, va permetre que una persona pogués enregistrar vídeos a qualsevol lloc. Nam June Paik va ser el primer en utilitzar-la amb finalitats artístiques. 
 

CARACTERÍSTIQUES

  • No té actors

  • No cal que tingui diàleg establert 

  • Potser no hi ha una narrativa clara, poden ser únicament imatges sense cap ordre ni intenció de narrar una història 

  • Pot tenir moltes formes i expressions

Nam June Paik (1932-2006)

- Es posicionava en contra de l'objecte artístic tradicional, proclamant-se així com Anti-art
- Obra lligada a la tecnologia i a la seva evolució, de manera que utilitzava aparells quotidians que ell convertia en art, com televisors, ràdios... 
- En les seves creacions utilitza el happening, amb ironia i provocació. 
- 1963: Realitza la seva primera exposició individual, "Exposició de música - televisió electrònica" a una galeria d’Alemanya, i utilitza instruments musicals, cintes d'àudio i televisions, com a escultures i objectes d’instal·lació.
- Va ser el primer artista a desviar la televisió del seu ús habitual

Electronic-music-TV-Paik-1963-04.jpg

Exposició de música - televisió electrònica, 1963

Sun in your head (1963)

Wolf Vostell (1932-1998)

- Un dels pioners del moviment
- Reflexiona sobre la necessitat de lliberat l'expressió artística, en totes les seves manifestacions. 
- Treballa  amb diferents medis i tècniques, com la pintura, escultura, instal·lació, videoart, happenig, fluxus i també, cap a finals dels anys 50, va ser l'inventor del terme de-coll/age, agafant el significat de la paraula francesa "décollage" (desenganxar)
- Les seves obres es centraven en l’estètica de la destrucció, que buscava recollir el caràcter negatiu i agresiu del món contemporàni
- Segons l'artista, la destrucció i la construcció són mecanismes associats, ja que res es pot construir sense una etapa prèvia de destrucció.

Matthew Barney (1967-)

- Influenciat per l’art barroc
- Presenta instal·lacions esculturals molt elaborades on es veien vídeos d'ell mateix interactuant amb diferents objectes
- Impresiona a l'espectador amb uns interiors carregats de decorats complexos i accions en viu
- Reflecteix el seu interès per l'anatomia representant éssers inexistents
- Cremaster cycle: projecte compost per 5 películes sense cap ordre establert. Carregat de rituals, escenes i mutacions que parlen de sexualitat, d'identitat, de l'evolució del cos i de transformació a la recerca de l'equilibri.

Bill Viola (1951-)

- Dóna importància al concepte, la idea de pensar en el món que tenim i que ens rodeja
- Es centra en les experiències fonamentals de l'home com el naixement i la mort, el pas del temps i totes aquests preocupacions. 

Three Transition, una de les obres més representatives de Peter Campus. 

Bathing, de Gary Hill, escultor professional que al 1973 va començar a utilitzar el video art. Estudia i explora la relació entre les paraules i les imatges electròniques. 

Joan Jonas, una artista estatunidenca que és la pionera en l’àmbit del videoart i la performance. En alguns casos va voler barrejar l’escultura amb el vídeo.

Aros, de Tony Oursler, és conegut per combinar escultura, vídeo i performance per explorar la naturalesa de les relacions humanes amb humor, ironia i imaginació.

bottom of page